1026(52) Yaa Gyasi “Auksinės šaknys”

Estimated read time 3 min read

Yaa Gyasi “Auksinės šaknys”

Mano komentarai: Manau, kad tada, kuomet vasario gale susikūriau knygų IG profilį ir pradėjau sekti daugybę kolegų, šį geltoną viršelį matydavau dažniausiai. O manęs jis visai netraukė. Net nežinau kodėl. Bet gi atsirado romanas prenumeratose, tai ir susigundžiau.

Aš galiu pasakyti tiek, kad nors ši knyga yra stipri, bet aš netapau jos gerbėja. Man kur kas labiau patiko “Požeminis geležinkelis”, kuris irgi narpliojo vergovės temą. Tik, žinoma, kiek kitaip. O priežastis, kodėl “Auksinės šaknys” man nelipo yra ta, kad aš nemėgstu trumpų istorijų. Taip, šioje knygoje jos visos susiję ir kalbama apie tos pačios šeimos palikuonis, bet aš mėgstu kai daugiau dėmesio skiriama vienam. Žinoma, knygos idėja buvo pavaizduoti, kaip tam tikri įvykiai nulėmė ištisų kartų, kurias pradėjo dvi seserys likimą, ir tai padaryta meistriškai.

Pradedame kartu su keliomis Afrikos gentimis, kurios, tai sudarydavo tarpusavyje sąjungas, tai kariaudavo ir į nelaisvę paimtus žemiečius parduodavo Britams, kurie eksportavo gyvą krovinį į Amerikas. Vėliau nusikeliame į JAV ir skaitome, kaip sekasi tų žmonių palikuonims iki pat praktiškai šių dienų. Knyga žiauri, joje daug smurto, išdavysčių, tos tikrovės, apie kurią žinoti nenorime. Tad taip, man patiko idėja, skaudu buvo skaityti visą tą istorinį paveldą, bet forma, tai yra trumpi skyriai vis apie kitus žmones, nėra mano mėgstamiausia, tad mėgautis trukdė. Daug mieliau paskaityčiau 11 atskirų knygų apie kiekvieną :).

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: XVIII a. dviejuose Ganos kaimeliuose gimsta netikros seserys – Efija ir Esė, kurių likimas susiklosto nepaprastai skirtingai. Efiją ištekina už anglo ir jai atsiveria patogus, viskuo aprūpintas gyvenimas Keip Kosto pilyje. O jos seserį Esę įkalina tos pačios pilies požemiuose. Vėliau ją kartu su tūkstančiais kitų parduoda klestinčiai Aukso pakrantės vergų rinkai ir išplukdo į Ameriką. Dviejų seserų likimų gijos išraizgo skirtingus žemynus ir palieka gilų įspaudą ateinančių kartų gyvenime.
Nuo medvilnės plantacijų Misisipėje, misionierių mokyklų Ganoje iki JAV Pilietinio karo, nuo anglių šachtų Alabamoje iki džiazo klubų XX a. Harleme, iki pat šių dienų – autorė aprėpia trejetą žemynų ir septynetą kartų, sukuria itin intymų pasakojimą apie negailestingai laiko ardomus žmonių likimus, nenumaldomą sielvartą, visa ką persmelkiantį grožį ir kelių žemynų istoriją, kuri tarsi atgyja romane. 

PSL: 352; Knyga elektroninė; Perskaityta: 2019 06 02

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours