1018(44) Stuart MacBride “Šaltas granitas”

Estimated read time 3 min read

Stuart MacBride “Šaltas granitas”

Komentarai: Detektyvas? Gerai! Šalta šiurpi aplinka? Puiku! Visada taip reaguoju į rankas paėmusi panašią knygą. O šioji dar labai smagi, pusiau kietais viršeliais.

Prisipažinsiu, įsivažiuoti buvo kiek sunkoka. Tai ne tas detektyvas, kuris tave įtraukia nuo pirmos minutės ir viską pamiršti. Ir ne siužetas kaltas, o rašymo stilius. Nebuvo taip, kad negali padaryti pertraukėlės. Savotiškai atrodė, kad autorius net pagalvojo, kas yra populiaru ir bandė viską sudėti į knygą vardan sėkmės. Lengvai depresuotas, praeityje sunkumų turėjęs policininkas? Imam! Koks nors juokingas personažas, pvz, vadovas šlamščiantis guminukus? Imam, tegu skaitytojai spėlioja, kokius jis valgys kitame epizode. Tačiau visuma atrodė kiek nenatūraliai pritempta. Dalis žmonių ir dialogų visiškai neįtikinami.

Patys tyrimai irgi suplakti. Nusikaltimų daug, pavargsti net sekti, kur ten kuris vaikas buvo nužudytas, atomazgų irgi daugiau nei reikia. Nepaisant to, kad nelikau pakylėta, visgi jaučiu, kad autorius turi potencialo ir gali būti, kad kitose serijos knygose atsiskleidė geriau. Skaityčiau. Pvz., labai įtikinamai šiurpiai sugebėjo nupiešti Maitos Surinkėjo aplinką. Mačiau soc. erdvėje daug kritikos vertimui ir redagavimui. O taip, jei jūs jautrūs, tai geriau neimkit šio skaitinio. Aš tokia nesu. Manęs netrikdo netaisyklinga kalba. Jei aš natūraliai kartais pasakau “Draugė apnėštėjo”, tai manęs neglumina ir parašymas, kad kažkas apnašlėjo. Labiau vartau akis, kai knyga būna dirbtinai pagražinta, kaip paskutiniame skaitytame Allende romane, kur vertėjas pridėjo taisyklingų, bet negirdėtų žodžių visiškai elementariose situacijose, kur įmantrumo nereikia.

Apibendrinusi galiu trumpai pasakyti, kad palyginusi su kitomis tokio žanro knygomis aš nebuvau sužavėta, tačiau nebuvo ir tiek blogai, kad atsisakyčiau skaityti kitas dalis.

Mano įvertinimas: 1/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Žmogžudystės, panika ir bjaurios darganos – tokia yra Aberdyno žiema!
Metus gydęsis kriminalistas seržantas Loganas Makrėjus į darbą grįžta pačią netinkamiausią dieną, blogesnės nė nesugalvosi. Griovyje randamas seniai nužudyto ir išniekinto keturmečio Deivido Rydo kūnelis. Ir čia tik pirmoji auka. Granitinį miestą šiurpina serijinis žudikas, o žiniasklaidai reikia sensacijos.
Morgas jau perpildytas, o vaikai ir toliau dingsta. Nejaugi aukų bus ir daugiau? Laiko spaudžiamas Loganas suvokia: jį patį nuo pražūties skiria tik vienas neatsargus žingsnis!

Gairės sau: KPS: 416  Kn 2019 05 12

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours