1003(29) Jørn Lier Horst “Medžiokliniai šunys”

Estimated read time 3 min read

Jørn Lier Horst “Medžiokliniai šunys”

Mano komentarai: labai smagu, kad atradau dar vieną autorių, kurio kiekvienos knygos dabar lauksiu su nekantrumu. Aš pastoviai skaitau detektyvus, bet pvz., yra tokių, kurie tuo momentu lyg ir patinka, o va pamačiusi kitą serijos dalį aš lieku abejinga ir galvoju, kad kažkada taip taip, perskaitysiu, tik ne dabar. Po antros Jørn Lier Horst knygos džiaugiuosi, kad prie lovos guli dar viena.

Rašydama atsiliepimą apie “Urvinį žmogų”, aš minėjau, kad sunkiai perpratau Vistingą. Jis man pasirodė šiek tiek be charakterio. Tačiau po dviejų knygų paveikslas tapo ryškesnis. Tai ramus, per daug nesiblaškantis ir į savigraužą (skirtingai nei daugelis kitų tokių serijų personažų) nelinkęs tyrėjas. Kažkuo truputį Valanderį primena. Net kai jį apkaltina nebūtais dalykais ir nušalina nuo tyrimo, jis nepameta proto, ramiai sau tyrinėja informaciją ir daro ką reikia.

Kaip jau suprantu, visose knygose susitiksime ir Vistingo dukrą Liną, kuri dirba žurnaliste, o istorijos, bent jau dvi skaitytos, panašios tuo, kad gana skirtingus nutikimus tiriantys tėvas su dukra, galiausiai susieina į vieną liniją. Beje, IG dalinausi, kad mane labai nustebino epizodas, kuomet Lina užsuko pas galimą liudininkę. Apsižvalgo ir cituoju: “Ji maždaug Linos amžiaus, dvidešimt aštuonerių, gal net šiek tiek jaunesnė, bet jau turėjo vyrą, vaiką ir namą. Lina nuolatos sutikdavo moterų, gyvenime pasiekusių daugiau nei ji”. Priminsiu, kad pati Lina yra sėkmingai dirbanti žurnalistė, o apie minimą moterį nieko nepasakyta. Ir štai, ta moteris jau daugiau pasiekusi. Nesitikėjau tokio požiūrio norvegiškoje knygoje, tačiau galvoju, gal esmė, kad ją rašė vyras, kuriam galimai atrodo, kad didžiausias moters pasiekimas yra turėti vyrą (santykiai nedetalizuoti, tik faktas) bei vaiką? Nebūtų pirmas, nebūtų paskutinis.

Na, o detektyvinė linija yra apie tai, kad po bausmės į laisvę išėjęs žudikas apkaltina sistemą, kad įrodymai buvo suklastoti. Vistingas dėl to seno tyrimo nušalinamas ir bando išsiaiškinti ar tikrai nekaltas žmogus atsėdėjo bausmę, ar visgi jis buvo teisus aną sykį. Lina tuo tarpu tirią neaiškią žmogžudystę gatvėje. Autorius rašo ramiai, bet tikrai įdomiai, skyriai trumpi, nepabosta ir nesinori knygos padėti iki pat pabaigos.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

OficialiaiVyrausiojo inspektoriaus Viljamo Vistingo karjera prasidėjo prieš septyniolika metų tiriant sudėtingą dvidešimtmetės Sesilijos Lindės pagrobimo bylą. Pasibaigęs tragiška jaunos merginos mirtimi, tyrimas Norvegijoje sulaukė didžiulio žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio. Šiandien Viljamas Vistingas – itin gerbiamas detektyvas, meistriškai tiriantis komplikuotas bylas. Tačiau, į dienos šviesą iškilus naujai informacijai, Vistingas apkaltinamas suklastojęs svarbiausius Sesilijos bylos įrodymus ir pasodinęs į kalėjimą nekaltą žmogų. Jis nušalinimas nuo pareigų, o žurnalistai it medžiokliniai šunys, užuodę naują grobį, vėl sutelkia dėmesį į skandalingus bylos faktus ir „susitepusį“ detektyvą. Kankinamas abejonių ir vedamas žūtbūtinio noro išsiaiškinti tiesą, Vistingas slapta atverčia seniai užmirštą bylą. Tačiau jo mintis drumsčia nauja dar vienos jaunos merginos pagrobimo byla.

Gairės sau: KPS: 400 Kb 2019 04 04

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Paulius

    Sveiki, perskaiciau Horst medziokliniai sunys, ir man uzkliuvo vienas dalykas, kuris sugadino visa ispudi apie knyga 🙁
    Is kur Granias Robekas zinojo, kad reikia ieskoti butent toje sodyboje, ir kodel ten grizo kelis kartus… Nesamone, kuri viska sugadino. Arba as kazka ne taip supratau.
    Ar as neteisus?

    P.

+ Leave a Comment