1001(27) Anne Swärd “Vera”

Estimated read time 4 min read

Anne Swärd “Vera”

Mano komentarai: Aš tik įsivaizduoti galiu, kiek žmonių buvo suklaidinti knygos aprašymo. Iš jo atrodo, kad gausime istoriją, kuri vyksta uždaroje erdvėje (iš salos, dėl gamtos išdaigų negalintys išplaukti vestuvininkai); bus šiurpi nuotaika (nes labai šalta, tamsu ir niūru, o veiksmas vyksta iš karto po karo); bei daug paslapčių (nuotaka pagimdo vestuvių naktį ir atsisako bent pažiūrėti į vaiką). Tačiau viskas, ką papasakojau, įvyksta pirmuose puslapiuose, visi dalyviai išsiskirsto ir tolesnė istorija tęsiasi kelis metus.

Sandrina yra toji jaunamartė, kurią besilaukiančią veda turtingas švedas. Po vestuvių mergina yra praktiškai įkalinta savo kambaryje ir skaitytojams pamažu atskleidžiama istorija nutikusi Lenkijos kalnuose. Iš esmės ši knyga yra apie karo pasekmes. Kaip jis palietė paprastus kaimo žmones, kaip kiekvienas tvarkėsi su valdžią rodančiais kareiviais, apie santykius su tėvais, apie kaltę (kad esi sotesnis, nebadauji ir ką už tai atidavei). Dar ši knyga yra apie turtingos šeimos santykius bei visuomeninius prietarus.

Visgi, nors tilpo daug, bet aš nepavadinčiau šios knygos labai stipria. Savotiškai ji man priminė Wassmo stilių. Na, žinoma, viskas gerokai paprasčiau, bet tie patys nutylėjimai bekalbant apie svarbiausius dalykus, nors visi supranta kas yra nutylėta. Ta pati niūri nuotaika ir šaltoka atmosfera. Tačiau istorija pasirodė blankoka. Nors man labai patiko Sandrinos personažas ir keisti šeimos ryšiai, melodingumas, kuriuo papasakoti jų tarpusavio santykiai, bet karo linija pasirodė silpnoka, kaip ir Sandrinos vyro problemų dalis. Na tiesiog, aš jau perskaičiau tiek knygų, kad esu pripratus gauti stipresnes emocijas. Žinoma ir čia buvo šūvis į galvą, meilės, skausmo. Gal aš žiauri taip sakydama? Paprasčiausiai man atrodo, kad knyga turėjo daugiau potencialo, visas siužetas gerai sukurtas, tik trūko didesnio įtaigumo scenoms, viskas prabėgomis, be įsijautimo ir stipri buvo tik vienatvė. Ir vistiek manau, kad ši knyga yra verta dėmesio. Beje, ar tik man vienai labai gražus viršelis?

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Sederių šeimos ir nematomos žmonos istorija…
1945 m. gruodis. Aristokratų Sederių šeima ruošia prabangias vestuves vyriausiam sūnui. Nors aplinkui stingdanti žiema, ceremonija vyks jiems priklausančioje saloje Stokholmo archipelage. 
Pirmame knygos skyriuje Sandriną, būsimą nuotaką ir šios istorijos pasakotoją, Sederių šeimos moterys ruošia tuoktuvėms. Ji turi pereiti skausmingą transformaciją – iš stipriai nėščios tapti nekaltai liekna, kad galėtų žengti prie altoriaus. Sandrina nedera prie santūrių, išsilavinusių ir elegantiškų jos būsimos šeimos moterų. Ji kilusi iš visai kitokio pasaulio ir turi paslaptį, kurią bet kokia kaina nori išlaikyti. 
Sederių sala užversta sniegu, spigina baisus šaltis. Tokia pat šalta atmosfera ir Sederių šeimoje, kuriai po tėvo mirties vadovauja valdinga motina. Šeimoje penki sūnūs, o Sandrina išteka už mylimiausio – gydytojo Ivano, kuris dukart už ją vyresnis. Sandrinai tik septyniolika, o už Ivano būtų troškusi ištekėti bet kuri moteris, kokios tik jis būtų panorėjęs. Visi įtaria, kad ši santuoka kažką slepia. 
Vestuvių metu saloje įsišėlsta galinga pūga ir šventės dalyviai negali grįžti namo. Kita staigmena – nėriniais išpuošta nuotaka bešokdama ima gimdyti. Dar dienai neišaušus gimsta mergaitė Vera… Ir pradeda aiškėti tiesa.

Gairės sau: KPS: 336 Km 2019 03 29

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours