1491(66) Ieva Simonaitytė “Aukštujų Šimonių likimas”

Estimated read time 2 min read

Veni Vidi knygos (ex Šiukšlynėlis) atsiliepimas: Ieva Simonaitytė “Aukštujų Šimonių likimas”

Skaičiau šią knygą mokykloje, nors ir nebuvo privaloma, nes man regis turėjome susipažinti tik su ištrauka. Patiko man tada, dabar perklausiau ir nuomonė ta pati – puiki šeimos saga. Esu tikra, kad jei Simonaitytė būtų rašiusi angliškai, puikiausiai galėtų gauti ir Nobelio premiją, nes bent jau ši knyga nenusileidžia, pvz., John Steinbeck romanams. Ir artumo kažkokio turi. Tik, žinoma, mes savus nuvertiname, nes mūsų kraštai tai gi ne Amerika.

Romane pasakojama apie Šimonių šeimą ir istorija tęsiasi per kartų kartas. Šimonys – daugiausiai dori būrai, iš visų jėgų besikabinantys į gyvenimą, kuriantys, siekiantys gerovės. Tačiau vien pastangų neužtenka. Likimas turi savo planų. Gaila man visų jų buvo. Atrodytų ar autorė negalėjo bent vienai kartai džiaugsmo atseikėti, bent kokį tolimą giminaitį pamylėti? Sakytum labai lietuviškas tas negatyvas, bet gi tarkime ir mano minėto Steinbeko “Rūstybės kekių” šeima bandė bandė ir be jokios vilties.

Mano asmeniniam skoniui romane per daug lyrinių nukrypimų. Apie saulutę, kalvas ir panašiai. Bet čia jau būdinga laikmečiui proza, o paprastų Mažosios Lietuvos būrų gyvenimas aprašytas įdomiai. Nėra laiko nuobodžiauti. Kaip jau minėjau, man dar mokykloje įsiminė, tačiau ką ten supratau būdama kokių keturiolikos? Prabėgo veik trisdešimt metų ir vis dar gerai.

Mano įvertinimas: 4.5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.5

Knygos žanras: romanas

*knygą klausiau audiotekoje


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours